Národní kuchyně je v Portugalsku spjata s mořem a jejími plody a také se zeleninou. Typickým pokrmem jsou polévky, jako je Sopa de Marico či Caldo Verde. Kdo chce znát místní speciality, měl by vyzkoušet bacalhau. Je to portugalský vynález, jehož původ lze vystopovat již v 16. století. Vlastně jde o nasolenou usušenou tresku, což býval kdysi způsob, jak uchovat rybu na delší dobu. Před použitím je tresku nutné namočit na den do studené vody. Portugalské kuchařky nabízejí množství způsobů, jak bacalhau připravit. Nejklasičtější je recept nazvaný Bacalhau Gómes de Sá: zapečete nakrájenou tresku s nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci. Pochutnat si můžete i na estufada de carneiro, což je jehněčí ragú se spoustou zeleniny a brambor. Espetada de vaca jsou zase velké kusy hovězího masa pomazaného česnekovou marinádou a napíchnutého na vavřínový klacek, to vše pomalu grilované na kouřícím ohništi. Chutné je také frango churasco, grilované kuře marinované a okořeněné kořením piri-piri. K portugalským jídlům patří i carne de porco a alenejana, což je pečené vepřové maso s omáčkou z mušlí, rajčat a cibulí a také caldeirada - rybí pokrm z různých druhů ryb s cibulí a rajčaty. V žádném případě by se nemělo vynechat opěvované jídlo - hlubinná ryba espada.

Kterýkoliv ze způsobů přípravy je jedinečný, snad nejlepší je ten, ve kterém se vedle banánů přidává i trochu manga.
Oblíbené jsou dezerty jako arroz doce - mléčná rýže, flan - karamelový puding, madeira-pudding či Nucena, což je zase vanilkový puding. Portugalci nabízejí i ovoce a zmrzlinu.

Mezi víny jsou pro svoji charakteristickou chuť nejznámější Portské a Madeira. Obě vznikají smícháním prokvašeného vína s alkoholem. Mezi další vína patří Dao a Serradayres (červené), Bucelas a Colares (bílé), Vinho Verde (mladé víno).
Výběr jídel je vskutku bohatý, příjemné jsou malé restaurace. Porce jsou obvykle značně velké. V neděli mají ale mnohé restaurace zavřeno. Obědy jsou servírovány obyčejně od 11.30 do 15.00 hodin, večeře mezi 20.00 a 22.00 hodinou. Ceny jsou ve srovnání s jinými evropskými zeměmi relativně příznivé. (Portugalské recepty najdete například na adrese www.labuznik.com/cuisine.php?ID=22 a několik i na http://recepty.ekucharka.cz/16/)